Poker Face: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το πρόσωπο «προδίδει»
προέλευση: Unsplash

Όταν παίζετε πόκερ, το Poker Face σας βοηθά να μην προδίδετε τα συναισθήματα σας, με τρόπο που να εμποδίζετε τους συμπαίκτες σας να «διαβάσουν το μυαλό σας» ενώ σας κοιτάνε. Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι είναι πολύ δύσκολο να μείνετε ανέκφραστος για πολλή ώρα. Έτσι, ίσως είναι καλή ιδέα να προτιμήσετε να παίξετε Πόκερ σε ένα διαδικτυακό καζίνο: μπορείτε να εκφραστείτε όσο θέλετε, να κάνετε γκριμάτσες ή να χαμογελάσετε, κανείς δεν θα το καταλάβει.

Τι είναι το Poker Face

Παρόλο που ο όρος χρησιμοποιείται συχνότατα στα αγγλικά, στα ελληνικά αποδίδεται ως η περιγραφή κάποιου, ο οποίος μπορεί να παραμείνει ανέκφραστος καθιστώντας έτσι δύσκολο να καταλάβουν οι άλλοι τι σκέφτεται και τι νιώθει. Με άλλα λόγια, το πρόσωπό του δεν μεταδίδει τίποτα, ούτε τις προθέσεις, αλλά ούτε τις σκέψεις του. Ο όρος δεν αναφέρεται αποκλειστικά στο πόκερ, αλλά έχει σχέση με αυτού του είδους τα παιχνίδια. Στα παιχνίδια αυτά, είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να διατηρήσετε μια ελεγχόμενη και παγερή έκφραση, ώστε να μην δίνετε ενδείξεις ως προς τα χαρτιά σας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χάνονται πλεονεκτήματα, ούτε παρέχονται πληροφορίες στους υπόλοιπους παίκτες. Αν υπάρχει άλλωστε ένα χαρακτηριστικό-«κλειδί» που διαφοροποιεί έναν καλό παίκτη πόκερ από έναν κακό, αυτό είναι οι εκφράσεις του προσώπου. Δεν έχει σημασία αν έχετε φουλ του άσσου ή άλλα καλά φύλλα: αν το πρόσωπό σας σας προδώσει, χάσατε. Ο όρος poker face δεν είναι τόσο καινούριος όσο νομίζουμε. Το 1829, ο ηθοποιός Joseph Crowell περιέγραψε το παιχνίδι του πόκερ όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ως εκ τούτου, ο όρος poker face έχει σχεδόν δύο αιώνες ζωής!

Το poker face μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε, ακόμη και αν δεν έχετε καλά φύλα!
προέλευση: Unsplash

Γλώσσα του σώματος και poker face

Η γλώσσα του σώματος είναι πιο σημαντική από όσο νομίζουμε. Στην πραγματικότητα, το 90% της επικοινωνίας γίνεται με μη λεκτικό τρόπο. Να σημειώσουμε βέβαια ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές όσον αφορά τη γλώσσα του σώματος στα δύο φύλλα. Για παράδειγμα, πολλοί πιστεύουν ότι οι άντρες κοιτάζουν πολύ πιο συχνά γυναίκες όταν βρίσκονται έξω. Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει: και τα φύλα έχουν το ίδιο ποσοστό στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά οι άντρες δεν έχουν τόσο καλή περιφερειακή όραση όσο οι γυναίκες, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να «πιαστούν στα πράσα»! Πέρα από τα χαρτοπαικτικά παιχνίδια, το poker face είναι πολύ χρήσιμο και σε άλλες περιστάσεις. Ας υποθέσουμε ότι είστε σε μία διαπραγμάτευση ή συζήτηση με κάποιον που δεν συμπαθείτε (το αφεντικό ή τον προϊστάμενο σας για παράδειγμα). Η χρήση του poker face όχι μόνο σας επιτρέπει να κρύψετε την αντιπάθεια σας για τον άλλον, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ηρεμία και την ψυχραιμία σας. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε μία συνέντευξη για δουλειά ή σε μία επίσκεψη στην τράπεζα από την οποία θέλετε να ζητήσετε δάνειο. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο αν δεν θέλετε οι άνθρωποι να σας προσεγγίσουν. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν την ιδιωτικότητα τους, καθώς οι  περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν τα άτομα που δείχνουν αποστασιοποιημένα και ανέκφραστα.

Πώς να αποκτήσετε ένα καλό poker face

Είναι πλέον γνωστό ότι η γλώσσα του σώματος μπορεί να μας προδώσει, με το πρόσωπο μας να είναι το πλέον «μαρτυριάρικο». Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάντα ουδέτερη έκφραση στο πρόσωπό τους, χωρίς καν να χρειαστεί να προσπαθήσουν, γεγονός που μπορεί να κάνει τους γύρω τους να αναρωτιούνται για τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Συχνά, καταφέρνουν να βγαίνουν νικητές, τόσο σε παιχνίδια όσο και σε δύσκολες διαπραγματεύσεις. Αν θέλετε να αποκτήσετε και εσείς ένα καλό poker face, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που πρέπει να έχετε κατά νου.

Το μέρος του προσώπου είναι ίσως το εύκολο, αλλά ορισμένες πρόβες μπροστά από έναν καθρέφτη είναι αρκετά χρήσιμες. Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να χαλαρώσετε το πρόσωπο σας, να κρατήσετε τα χείλη σας ενωμένα και να μην σφίγγετε το σαγόνι σας. Επίσης, αποφύγετε τις πολλές κινήσεις με τα χέρια και ποτέ μα ποτέ μην σφίγγετε τις γροθιές σας. Φροντίστε να κοιτάτε τον συνομιλητή/συμπαίκτη σας στα μάτια, αλλά να μην τον «καρφώνετε». Όταν μιλάτε, κρατήστε τον τόνο σας χαμηλό και κανονικό και χρησιμοποιήστε θετικές εκφράσεις. Τέλος, να θυμάστε ότι στην περίπτωση του poker face, επιβεβαιώνεται το ρητό που θέλει τα πολλά λόγια να είναι φτώχεια.

Προσοχή στο βλέμμα σας!
προέλευση: Unsplash

Διάσημοι με Poker Face

Αν ψάχνετε για παραδείγματα προς μίμηση όσον αφορά το poker face, οι διάσημοι σας δείχνουν τον δρόμο. Πέρα από τη Lady Gaga, η οποία όχι μόνο έκανε τεράστια επιτυχία με το τραγούδι Poker Face, αλλά έχει μονίμως ένα ανέκφραστο πρόσωπο, υπάρχουν και άλλοι διάσημοι που δεν φημίζονται για την εκφραστικότητα τους. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι εξής: Kylie Jenner, Megan Fox, Eminem, Victoria Beckham, Johnny Depp και πολλοί άλλοι.

Τον έχει δει ποτέ κανείς να χαμογελά;
προέλευση: Grammy.com