Φράσεις του Game of thrones που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητά μας

Ο Σιδερένιος θρόνος
προέλευση: media.metrolatam.com

Το Game of thrones, ή αλλιώς το Παιχνίδι του στέμματος, αποτελεί φαινόμενο της ποπ κουλτούρας. Είναι μια σειρά που έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο. Η 7η σαιζόν έσπασε τα ρεκόρ παρακολούθησης τηλεοπτικής σειράς. Η τελευταία σαιζόν, αν και έχει δεχθεί τεράστια κριτική, εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής σειρά όχι μόνο της εποχής μας, αλλά στην ιστορία της τηλεόρασης. Είναι μία σειρά που έχει επηρεάσει τα πάντα: από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα αθλητικά events, μέχρι και δηλώσεις πολιτικών ηγετών. Το game of thrones κατάφερε να μπει ακόμα και στον κόσμο των τυχερών παιχνιδιών, αφού υπάρχει και σε μορφή κουλοχέρη σε καζίνο για κινητά. Όμως, οι δημιουργοί δεν σταματούν εδώ: Ήδη ετοιμάζονται 3 σειρές spin-off, βασισμένες στον κόσμο που δημιούργησε ο συγγραφέας των βιβλίων, George R. R. Martin. Η σειρά έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο που πολλές από τις εκφράσεις που ακούγονται στη σειρά έχουν ήδη καταγραφεί και χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητά μας.

Δεν ξέρεις τίποτα, Τζον Σνόου

Δεν ξέρεις τίποτα, Τζον Σνόου
προέλευση: upload.bitfeed.co

Ίσως η πιο γνωστή ατάκα της σειράς. Ο νεαρός Τζον Σνόου γνωρίζει της Ύγκριτ όταν πηγαίνει πάνω από το τείχος. Εκεί μαθαίνει και γοητεύεται από τα wildings (ή free folk όπως αποκαλούν τους εαυτούς τους) και ερωτεύεται την ατίθαση κοκκινομάλλα, έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και αλησμόνητους χαρακτήρες της σειράς. Η Ύγκριτ δεν μασάει τα λόγια της, χλευάζει συνεχώς στον Τζον Σνόου για τους κανόνες που ακολουθούν κάτω από το τείχος. “You know nothing, Jon Snow”, δεν ξέρεις τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος και να τριγυρίζεις στις απέραντες χιονισμένες πεδιάδες και τα κάτασπρα βουνά του πραγματικού βορρά, δεν ξέρεις τι σημαίνει πραγματική ελευθερία, επαναλαμβάνει συνεχώς η Ygritte. Η δύο ηθοποιοί είχαν καταπληκτική χημεία, η οποία ξεπερνούσε την τηλεόραση. Μετά από μερικά χρόνια σχέσης, το καλοκαίρι του 2018, οι δύο ηθοποιοί παντρεύτηκαν στη Σκωτία. Η φράση «δεν ξέρεις τίποτα, Τζον Σνόου» έχει περάσει στη σημερινή μας εποχή περιγράφοντας έναν άνθρωπο αφελή αδαή, έναν άνθρωπο που δεν ξέρει για την αληθινή ζωή.

Γάλα παπαρούνας

Η Ταλίσα ζητάει γάλα παπαρούνας από τον βασιλιά Ρομπ Σταρκ
προέλευση: minutemedia

Το γάλα παπαρούνας (milk of the poppy) είναι ένα υγρό που το βλέπουμε σε πολλά επεισόδια της σειράς, ειδικά στις πρώτες σαιζόν. Είναι ένα κατασκεύασμα από παπαρούνα, κάτι σαν τη μορφίνη, που χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς. Σύμφωνα με τη σειρά, μία σταγόνα προκαλεί υπνηλία, δύο σταγόνες προκαλούν ύπνο χωρίς όνειρα, ενώ μεγάλη ποσότητα είναι θανατηφόρα. Το γάλα παπαρούνας χρησιμοποιείται κυρίως ως παυσίπονο, και ως τέτοιο το συναντάμε σε πολλές σκηνές. Όταν ο βασιλιάς Ρόμπερτ Μπαράθεον καταλαβαίνει ότι πρόκειται να πεθάνει, ζητάει από το Νεντ Σταρκ να του δώσει «κάτι για τον πόνο», και ο καλός του φίλος ζητάει από τον Μέιστερ να του δώσει γάλα παπαρούνας. Το χορηγεί στους τραυματίες η τραγική φιγούρα, Ταλίσα, σύζυγος του βασιλιά του Βορρά, Ρομπ Σταρκ, όταν ως νοσοκόμα βρίσκεται στον πόλεμο μεταξύ των Σταρκ και των Λάνιστερ. Στην καθημερινότητά μας η φράση «γάλα παπαρούνας» χρησιμοποιείται όπως χρησιμοποιείται και στη σειρά: ως παυσίπονο.

Ήλιε και αστέρια μου

Μια έκφραση την οποία ακούσαμε μόνο στον πρώτο κύκλο της σειράς, αλλά είχε τεράστια επίδραση. Την ακούμε στην γλώσσα των Ντοθράκι («shekh ma shieraki anni»), όταν ο Καλ Ντρόγκο και η Ντενέρυς έχουν πλέον ερωτευτεί. Μετά από μερικούς δύσκολους μήνες, η Ντενέρυς πείθει τον επιβλητικό πολεμιστή να την βοηθήσει να διασχίσουν σχεδόν όλο τον γνωστό κόσμο για να  τη βοηθήσει να κατακτήσει τον σιδερένιο θρόνο του Westeros. Είναι μια φράση που δείχνει βαθειά αγάπη ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Στην καθημερινότητά μας το «ήλιε και αστέρια μου» σημαίνει το άλλο μου μισό, ο soulmate, ο άνθρωπός μου.