Αντίο στο WhatsApp θα πρέπει να πούνε εκατομμύρια χρήστες: Ποιες συσκευές παύουν να υποστηρίζονται

Αντίο για πάντα (;)
προέλευση: Unsplash

Υπάρχουν συνεχώς νέες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων και κινητών τηλεφώνων. Ο κολοσσός των εφαρμογών άμεσων μηνυμάτων, αποφάσισε να σταματήσει να υποστηρίζει ορισμένα παλαιότερα κινητά. Πολλοί χρήστες απογοητεύτηκαν, καθώς είναι δύσκολο να σταματήσεις να χρησιμοποιείς την υπηρεσία, όταν την χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση. Είναι το ίδιο με το να παίζει κάποιος σε ένα online καζίνο. Είναι λόγος αυτός για να αλλάξει κανείς τη συσκευή του; To WhatsApp βρίσκεται στην κορυφή των πλέον διαδεδομένων εφαρμογών instant messaging και διαθέτει 1,5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε περισσότερες από 180 χώρες! Η ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα πάψει να υποστηρίζει κινητά με λειτουργικό Windows, καθώς και έξυπνα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν παλιότερες εκδόσεις Android και iOs προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς οι χρήστες αυτών των συσκευών είτε θα πρέπει να αλλάξουν κινητό για να μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή, είτε να βρουν κάποια εναλλακτική εφαρμογή.

Ποιες εφαρμογές θα πάψουν να υποστηρίζονται: Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας,  δεν θα υποστηρίζονται, μετά την 31η Δεκεμβρίου 2019, οι συσκευές κινητών που χρησιμοποιούν λειτουργικό Windows. Επίσης δεν θα μπορεί να δημιουργηθεί λογαριασμός ή να επιβεβαιωθεί υπάρχων λογαριασμός για όσους χρήστες έχουν εγκατεστημένες στο κινητό τους εκδόσεις Android 2.3.7 και παλαιότερες εκδόσεις και εκδόσεις iOS 7 και παλαιότερες μετά την 1η  Φεβρουαρίου 2020. Ωστόσο, η εταιρεία κατέστησε σαφές ότι οι ήδη εγγεγραμμένοι χρήστες, που έχουν κάνει λήψη της εφαρμογής και έχουν τις προαναφερθείσες εκδόσεις Android και iPhone θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κανονικά το WhatsApp.

Σας είναι γνώριμη η εικόνα με τις ειδοποιήσεις;
προέλευση: Unsplash

Μερικά στοιχεία για την εφαρμογή

Παρόλο που στην Ελλάδα και στην Κύπρο η πιο δημοφιλής εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων είναι το Facebook Messenger, το WhatsApp είναι η τρίτη πιο δημοφιλής εφαρμογή (βάσει του αριθμού του χρηστών που την έχουν κατεβάσει στο κινητό τους) για συσκευές Android. Για την ακρίβεια, ο αριθμός των χρηστών του WhatsApp στις ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί στα 25,6 εκατομμύρια μέχρι το 2021! Αυτό δεν είναι το μόνο εκπληκτικό στατιστικό στοιχείο σύμφωνα με τη συσκευή:

  • Ένα εκατομμύριο άτομα κατά μέσο όρο εγγράφονται στο WhatsApp καθημερινά.
  • Ένας μέσος χρήστης ελέγχει το WhatsApp περισσότερες από 23 φορές την ημέρα, ενώ το 58% των χρηστών χρησιμοποιεί την εφαρμογή πολλές φορές ημερησίως.
  • Το WhatsApp απαγορεύεται σε 12 χώρες.
  • Υπάρχουν 3 εκατομμύρια εταιρείες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή WhatsApp Business (η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν υπό τον όρο οι επιχειρήσεις να απαντούν στα μηνύματα των πελατών τους σε λιγότερο από 24 ώρες).

Εναλλακτικές επιλογές

Σε περίπτωση που είστε κάτοχος κάποιου παλαιότερου smartphone και δεν θέλετε να βρεθείτε αναγκασμένοι να αλλάξετε τη συσκευή σας, σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πλέον δημοφιλείς εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων:

1.Facebook Messenger

Αγαπημένη εφαρμογή στην Ελλάδα και στην Κύπρο, το Facebook Messenger προσφέρει πλήθος επιλογών: κοινοποίηση τοποθεσίας, άμεση λήψη φωτογραφιών, εύκολη αλλαγή κατάστασης από συνδεδεμένος σε μη συνδεδεμένος, εύκολη πρόσβαση στις συζητήσεις. Ωστόσο, και η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει αρκετά μειονεκτήματα: πέρα από το ότι είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να «κρασάρει» η εφαρμογή αφού γίνει ενημέρωση, το Messenger θα μπορούσε να καταναλώσει πάρα πολλή μπαταρία, καθώς στέλνει ηχητικές ειδοποιήσεις κάθε φορά που λαμβάνετε ένα μήνυμα. Επιπλέον, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε στο Facebook για να μπορείτε να συνομιλήσετε μέσω του κινητού σας, καθώς είναι αδύνατο να έχετε απευθείας πρόσβαση μέσω iOS ή Android. Υπάρχουν επίσης και αρκετές συζητήσεις σχετικά με το απόρρητο των συνομιλιών και το ποιος έχει πρόσβαση σε αυτές. Τέλος, η αναζήτηση παλαιότερων μηνυμάτων είναι αρκετά δύσκολή.

2. Skype

Παρόλο που πολλοί χρήστες επιλέγουν να χρησιμοποιούν το Skype στον υπολογιστή, υπάρχει διαθέσιμη εφαρμογή για κινητά. Η εφαρμογή (διαθέσιμη και στα ελληνικά) επιτρέπει στους χρήστες, πέρα από τις βίντεο-κλήσεις που την έκαναν διάσημη, να στέλνουν μηνύματα και αρχεία. Τα μόνο ίσως μειονεκτήματα είναι ότι ενίοτε υπάρχουν ζητήματα με την ποιότητα του ήχου ή/και της εικόνας και ότι οι κλήσεις προς σταθερά και κινητά είναι επί πληρωμή.

Μία σταθερή αξία
προέλευση: Unsplash

3. Snapchat

Ιδιαίτερα δημοφιλής στις νεότερες ηλικίες, η εφαρμογή με τις αυτό-καταστρεφόμενες φωτογραφίες και βίντεο παραμένει μία σταθερή επιλογή: προσφέρει τα καλύτερα φίλτρα και επιτρέπει στους χρήστες να επεξεργάζονται βίντεο, εικόνες και κείμενο.  Στα αρνητικά της είναι ότι είναι λιγότερο ασφαλής από άλλες υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων και ενίοτε το περιεχόμενο που διακινείται είναι ακατάλληλο καθώς δεν υπάρχει έλεγχος, ενώτο περιεχόμενο είναι διαθέσιμο μόνο για ένα περιορισμένο διάστημα, πριν αυτό-καταστραφεί.

Η εφαρμογή που «εξαφανίζει» τα αρχεία σου!
προέλευση: Unsplash

4. Viber

Άλλη μία πολύ δημοφιλής επιλογή σε Ελλάδα και Κύπρο. Το Viber προσφέρει όλες τις συνήθεις δυνατότητες των εφαρμογών άμεσων μηνυμάτων, είναι εύκολο στη χρήση και αρκετά γρήγορο. Για να δημιουργηθεί ένας καινούριος λογαριασμός, ο χρήστης πρέπει να προσθέσει τον αριθμό του κινητού του, κάτι που καθιστά πολύ εύκολο να βρει ποιες επαφές του χρησιμοποιούν ήδη την εφαρμογή. Επίσης, το Viber ενημερώνει το χρήστη κάθε φορά που μία από τις επαφές του αρχίζει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή.

Άλλες επιλογές που ίσως σας ενδιαφέρουν: WeChat, QQMobile, Telegram…