Τάσεις της Τεχνολογίας για το 2020

Κορυφαίες Τάσεις της Τεχνολογίας
Πηγή: Photo by Domenico Loia on Unsplash

Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία καταλαμβάνει μεγάλο ποσοστό της καθημερινότητάς μας, είτε πρόκειται για φορητές συσκευές επικοινωνίας και ψυχαγωγίας που κάνουν πιο ενδιαφέρουσα τη μετακίνηση και τις δραστηριότητες των ανθρώπων, είτε για οικιακές συσκευές που έχουν βελτιώσει κατά πολύ τόσο τη διασκέδαση όσο και την ευκολία στη ζωή στο σπίτι, ή ακόμα και για ψηφιακούς βοηθούς που προσπαθούν να προβλέψουν τις ανάγκες μας και να βεβαιωθούν ότι θα έχουμε ότι ακριβώς χρειαζόμαστε, πριν καν να το σκεφτούμε. Για παράδειγμα, εάν χρεάζεστε βοήθεια στο να επιλέξετε κάποια αξιόπιστη online ρουλέτα, μπορείτε να ρωτήσετε κάποιο από τα συστήματα ψηφιακών βοηθών που κυκλοφορούν και θα σας κατευθύνουν στο καζίνο Gaming Club.

Αυτή η ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας μπορεί να συνοψιστεί και από το γεγονός ότι μόνο για το 2019, έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια για τεχνολογικά προϊόντα. Φυσικά, αν αναλογιστούμε τους ηθικούς και νομικούς φραγμούς που πρέπει να ξεπερνάει κάθε νέο προϊόν πριν κυκλοφορήσει στην αγορά, είναι εντυπωσιακή η εξέλιξη που έχει επέλθει μέσα σε λίγους μόλις μήνες.

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στις τεχνολογίες που χαρακτήρισαν τον κόσμο τους προηγούμενους μήνες, αλλά και τις καινοτόμες ιδέες που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα το 2020.

Οι Τεχνολογίες που Έχουν Χαρακτηρίσει το 2019

Διαδίκτυο των Πραγμάτων
Πηγή: Photo by Grovemade on Unsplash

Για το 2019, μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας ήταν η εισαγωγή των βιοπλαστικών στη ζωή μας, που πρόκειται για πλαστικά υλικά που προέρχονται από οργανικά προϊόντα από διαδικασίες παραγωγής. Επίσης, όπως αναφέραμε νωρίτερα, πλέον είναι μέρος της ζωής μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού κάποιος ψηφιακός βοηθός, που γίνονται ολοένα και πιο έξυπνοι και ικανοί.

Στον τομέα της ιατρικής, οι επιστήμονες ανακάλυψαν συμπλέγματα πρωτεϊνών που δεν έχουν τυπική δομή και προκαλούν διάφορες παθήσεις, όπως ο καρκίνος και τώρα έχουν εστιάσει στη δημιουργία μεθόδων στόχευσης αυτών των πρωτεϊνών.

Επιπλέον, στον τομέα της καλλιέργειας, δημιουργήθηκαν νέα είδη λιπασμάτων που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα, έχει δοθεί προσοχή στον έλεγχο και τον καταλογισμό τροφίμων από την παραγωγή έως και την κατανάλωση.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό νέο πρόγραμμα που βρίσκεται υπό ανάπτυξη είναι η ιδέα για τη δημιουργία συσκευών αποθήκευσης που στηρίζονται στην ικανότητα του DNA να αναδιπλώνεται και να αποθηκεύει πληροφορίες. Με την υπάρχουσα τεχνολογία αλλά και τις προβλέψεις για την εξέλιξη των υλικών στον τομέα των συσκευών αποθήκευσης πληροφοριών, υπολογίζεται ότι έως το τέλος του 21ου αιώνα δε θα υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για τη ροή πληροφοριών του πλανήτη. Με αυτήν τη νέα τεχνολογία, οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι έναν κύβος με όγκο μόνο 1 κυβικό μέτρο θα μπορούσε να αποθηκεύσει όλες τις πληροφορίες που παράγονται στον πλανήτη μέσα σε ένα έτος.

Οι Τεχνολογίες που θα Μας Εντυπωσιάσουν το 2020

Τηλέφωνο που διπλώνει
Πηγή: Photo by Mika Baumeister on Unsplash

Καθώς μπαίνουμε σε μια νέα δεκαετία (ή στο τελευταίο έτος της προηγούμενης, εάν χρησιμοποιείτε αυτόν τον τρόπο μέτρησης), μπορούμε να αναμένουμε σχετικά άλματα στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, που θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή με μακροπρόθεσμους χρονικούς ορίζοντες.

Βασικός άξονας της επόμενης δεκαετίας φαίνεται να είναι η αυτοματοποίηση, με διάφορους τομείς να έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται στην κοινωνία μας, από τις αυτοματοποιημένες τραπεζικές συναλλαγές σε προσωπικό επίπεδο, έως και την αυτοματοποιημένη παραγωγή σε εργοστασιακές μονάδες. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορούμε να περιμένουμε ακόμα περισσότερες δραστηριότητες να αυτοματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, στο όνομα της άνεσης και της εξοικονόμησης πόρων.

Στον τομέα της επικοινωνίας, φαίνεται ότι το επόμενο βήμα βρίσκεται ήδη προ των πυλών, με την τεχνολογία 5G, που υπόσχεται απρόσκοπτη κάλυψη με ασυναγώνιστες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, που θα επιτρέψουν τη μεταφορά πληροφοριών και πολυμέσων χωρίς προηγούμενο. Ήδη έχει ξεκινήσει η παραγωγή φορητών συσκευών που υποστηρίζουν την τεχνολογία και δε θα αργήσει να μπει στις ζωές μας.

Όσον αφορά σε αυτές τις φορητές συσκευές, δε θα μπορούσαμε να μην εστιάσουμε στις νέες δημιουργίες των μεγάλων εταιρειών που υπόσχονται τηλέφωνα και τάμπλετ που διπλώνουν στη μέση, χρησιμοποιώντας όμως ταυτόχρονα οθόνες αφής και στα δύο μέρη, ώστε να λειτουργούν ουσιαστικά ως μεγαλύτερες συσκευές που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες μας.

Επιπλέον, με τις συσκευές αναγνώρισης φωνής που εκτελούν τις εντολές του χρήστη, αλλά και τα νέα «έξυπνα σπίτια», βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην πραγματοποίηση της ιδέας του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things), που ως τελικό σκοπό έχει τη διασύνδεση όλων των συσκευών που μπορεί να χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περίπλοκο δίκτυο συνεργασίας και αλληλεπίδρασης, που ως τελικό σκοπό θα έχει τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής της ανθρωπότητας.