Περίεργα παιδικά ονόματα – Από τα γενναία στα απαγορευμένα

Μια ασφαλής επιλογή ονόματος
Πηγή: Days of the Year

Σε μια χώρα σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Σύνταγμα δίνει μεγάλη ελευθερία επιλογών. Αυτό ισχύει και για το όνομα που οι γονείς αποφασίζουν να δώσουν στο παιδί τους. Με λίγα λόγια, ο αμερικανικός τρόπος ζωής και διοίκησης δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να ονομάσουν τα παιδιά τους όπως ακριβώς αυτοί θέλουν, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ψυχολογική εξέλιξη του παιδιού καθώς μεγαλώνει, ακόμα και αν ορισμένα ονόματα μπορούν να θεωρηθούν προσβλητικά από κάποιες πολιτιστικές και εθνικές μειονότητες.

Ένα παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των αδελφών Adolf Hitler, Heinrich Hons, και JoyceLynn Aryan Nation. Πρόκειται για υπαρκτά μέλη μιας οικογένειας που ζει στην Πολιτεία του New Jersey, και τα εν λόγω παιδιά δεν έχουν καμία σχέση με τον γνωστό Αδόλφο Χίτλερ. Απλούστατα είναι απόλυτα αποδεκτό από τον νόμο να δώσεις στα παιδιά σου ονόματα με θέμα τον ναζισμό. Σοκαριστικό και κακόγουστο ίσως, αλλά καθ’ όλα νόμιμο.

Στα όρια του εξωπραγματικού

Η πραγματικά αλλόκοτη φύση αυτού του επιπέδου αυτονομίας αποδεικνύεται από τα ονόματα που οι διάσημοι επιλέγουν να δώσουν στα παιδιά τους. Πολύ πριν υποστούμε ένα ελαφρύ σοκ όταν η φαινομενικά κανονική και προβλέψιμη Gwyneth Paltrow επέλεξε να ονομάσει το παιδί της Apple, είχαμε την περίπτωση των Frank και Gail Zappa. Ο Frank και η Gail θεώρησαν απόλυτα λογικό να καταλήξουν με ένα τσούρμο παιδιά με τα ονόματα Diva Muffin, Moon Unit και, ίσως το χειρότερο από τα τρία, Dweezil. Αυτά τα ονόματα ακούγονται λες και οι γονείς έκαναν κάποιο τρελό στοίχημα, και είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά θα προτιμούσαν οι γονείς τους να συνεχίσουν να παίζουν online casino games παρά να τους δώσουν αυτά τα προβληματικά παρατσούκλια για την υπόλοιπη ζωή τους.

Πιο πρόσφατα είχαμε και το νέο μέλος της οικογένειας Kardashian που πήρε το όνομα True, καθώς και τα ξαδέλφια του Saint, Chicago και North, και ας μην ξεχάσουμε τις επιλογές της οικογένειας Beckham, Brooklyn και Romeo, όπως και το κάπως πιο συμβατικό Harper!

Μια κάποια ισορροπία

Μερικές χώρες ωστόσο πιστεύουν ότι η ονοματοδοσία δεν αποτελεί επιλογή αποκλειστικά των γονιών. Οι λόγοι που οδηγούν στην απαγόρευση κάποιων ονομάτων ποικίλουν, αλλά τα βασικά σκεπτικά είναι δύο: η παρεμπόδιση των γονέων από το να επιλέξουν ονόματα που θα έχουν ως συνέπεια μια ζωή ντροπιαστικών στιγμών για το παιδί, και σε κάποιες περιπτώσεις η προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της εν λόγω χώρας.

Η Γαλλία δεν δέχεται κοροϊδίες

Στη Γαλλία απαγορεύεται να δώσεις σε παιδί ένα όνομα που θα οδηγήσει σε μια ζωή κοροϊδίας από τους συνομηλίκους του και άλλους. Οι καταχωρητές πιστοποιητικών γέννησης υποχρεούνται διά νόμου να ενημερώνουν τις αρχές κάθε φορά που εντοπίζουν ένα όνομα που κατά τη γνώμη τους αποτελεί μια τέτοια περίπτωση. Δηλαδή, αν ένα όνομα τείνει να μην είναι προς το συμφέρον του παιδιού που θα το πάρει, πρέπει να ενημερωθεί τοπικό δικαστήριο. Το δικαστήριο αποφασίζει στη συνέχεια αν η ανησυχία είναι δικαιολογημένη, οπότε και οι γονείς θα διαταχθούν από το δικαστήριο να επιλέξουν ένα άλλο όνομα για το παιδί.

Η ανελέητη Γερμανία

Στον τομέα απαγόρευσης ορισμένων ονομάτων, η Γερμανία έχει τα πρωτεία στην αυστηρότητα. Η Γερμανία διαθέτει ποικίλους περιορισμούς για την ονοματοδοσία. Όπως και στη Γαλλία, η πιθανότητα το παιδί να έχει μια ζωή γεμάτη αμηχανία λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη. Το ίδιο ισχύει και για τα ονόματα ουδετέρου φύλου, ονομασίες προϊόντων, ονόματα αντικειμένων, καθώς και για την έλλειψη επωνύμου.

Εξαιτίας της ιστορίας της χώρας, είναι επίσης παράνομο να ονομάσεις ένα παιδί Adolf. Είναι προφανές το γιατί. Ίσως η Γερμανία να παραείναι αυστηρή με το διοικητικό της σύστημα, αλλά σίγουρα δεν έχει άδικο αν συλλογιστείς τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο Αδόλφος Χίτλερ και τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο όνομα στη ζωή ενός άτυχου παιδιού.

Κανένας κακός στην Ελβετία

Και η Ελβετία τίθεται κατά ονομάτων που μπορούν να προκαλέσουν αμηχανία ή να γίνουν στόχος κοροϊδίας. Στην Ελβετία όλα τα ονόματα μωρών πρέπει να εγκριθούν εκ των προτέρων από το Ελβετικό Αστικό Μητρώο. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί ότι στην Ελβετία το να δώσεις σε ένα παιδί το όνομα ενός «κακού» της Βίβλου θεωρείται τεράστιο ατόπημα.

Προσωπική επιλογή

Στο τέλος τέλος είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ένα όνομα που ακούγεται εξωτικό ή ιδιαίτερο σε κάποιους μπορεί να δίνει πολύ διαφορετική εντύπωση σε άλλους. Όπως και να ‘χει, η ονοματοδοσία έχει ως στόχο την επιλογή ενός ονόματος που έχει σημασία για αυτόν που δίνει το όνομα. Προφανώς λοιπόν, η Gwyneth Paltrow έχει μεγάλη αδυναμία στα μήλα!

Πηγές: