Ο Κολλητικός Ερωτικός Δεσμός της Ιαπωνίας με τα Βιντεοπαιχνίδια

Το Mario Bros βασιλεύει υπέρτατο

Αν αγαπάτε τα βιντεοπαιχνίδια, να ευχαριστείτε την Ιαπωνία. Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μπορεί να μην είναι η γενέτειρα του βιντεοπαιχνιδιού, αλλά έχει κάνει περισσότερα για το gaming από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Τα παιχνίδια που παρήγαγαν οι Ιάπωνες προγραμματιστές τη δεκαετία του ’80 και του ’90, μια περίοδο γνωστή ως η Χρυσή Εποχή του Gaming, ήταν τα παιχνίδια που έκαναν τον κόσμο να ξεκινήσει να παίζει. Οι Ιάπωνες έχουν αγκαλιάσει το gaming όπως καμιά άλλη χώρα.

Το απολαμβάνουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και από όλους τους τομείς της κοινωνίας. Τα παιχνίδια που παίζουν συχνά αντλούν εικόνες κι άλλα στοιχεία από την ιαπωνική κουλτούρα. Αυτό όχι μόνο καθιστά αυτά τα παιχνίδια κατάλληλα γι’αυτό το κοινό, αλλά βοήθησε επίσης στην εξαγωγή της ποπ κουλτούρας της χώρας με σημαντικούς τρόπους.

Σχέσεις: Ποπ Κουλτούρα & Παιχνίδια

Η ιαπωνική ποπ τέχνη, η ποπ μουσική, η μόδα και το σχέδιο, οι σύγχρονες αστικές υποκουλτούρες και η κλασική κουλτούρα, όλα βρίσκουν το δρόμο τους σε online και άλλα βιντεοπαιχνίδια που παράγονται από τους προγραμματιστές της χώρας.

Τα γραφικά και οι ιστορίες των παιχνιδιών συχνά επηρεάζονται ή εμπνέονται από την τέχνη των κόμικς που είναι γνωστή ως manga και από ένα στυλ animation που είναι γνωστό ως anime. Αυτά με τη σειρά τους εμπνέουν σχεδιαστές και άλλους δημιουργούς, των οποίων η δουλειά γιορτάζεται σε περίφημες συνοικίες όπως η Harajuku.

Χρονοδιάγραμμα του Ιαπωνικού Βιντεοπαιχνιδιού

Ο ήλιος ανέτειλε στα ιαπωνικά βιντεοπαιχνίδια το 1978. Αυτή ήταν η χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Taito’s Space Invaders, το έτος που άλλαξε τα πάντα. Οι ΗΠΑ έκαναν μια καλή αρχή, αλλά η βιομηχανία τους συνετρίβη το 1983, κι άφησε τη σκηνή για την κατακόρυφη άνοδο της Ιαπωνίας.

Βιντεοπαιχνίδια το 1980

Οι δεκαετίες του ’80 και του ’90 ήταν δεκαετίες κατά τις οποίες η Ιαπωνική κουλτούρα των βιντεοπαιχνιδιών είχε τη μεγαλύτερη επιρροή. Ήταν η εποχή της γενιάς των βιντεοπαιχνιδιών και ήταν παιχνίδια όπως το Pac-Man του 1980, το Donkey Kong του 1981, το Tetris του 1984 και το Super Mario Bros. του 1985 που εισήγαγαν τον κόσμο στο gaming.

Η δεκαετία του ’80 είδε την προσοχή να στρέφεται αρχικά σε arcade παιχνίδια. Οι κονσόλες στο σπίτι ήταν ακόμα σχετικά ανήκουστες, οπότε αν οι παίκτες ήθελαν να παίξουν ο,τιδήποτε, απαιτείτο ένα ταξίδι στο πλησιέστερο arcade μαγαζί ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ο άνεμος άλλαξε όταν η Nintendo κυκλοφόρησε το Nintendo Entertainment System, το οποίο έφερε την  εποχή της κονσόλας.

Gaming το 1990

Οι πρώτες επιτυχίες που απήλαυσαν οι κατασκευαστές βιντεοπαιχνιδιών στην Ιαπωνία παρείχαν κίνητρα στη νέα βιομηχανία, και οι προσπάθειες αυτές σύντομα έφεραν καρπούς. Η δεκαετία του 1990 έφερε την επανάσταση στο gaming.

Ο αριθμός των ειδών παιχνιδιών άρχισε να μεγαλώνει, βελτιώθηκε ο εξοπλισμός των παιχνιδιών, και το φορητό παιχνίδι έγινε δημοφιλής τρόπος να παίζεις όταν βρίσκεσαι μακριά από μια κονσόλα και μαγαζί με ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα γραφικά έκαναν την μετάβαση από 2D σε 3D, και βελτιώθηκε η λειτουργικότητά τους, όπως και η πολυπλοκότητα και τα αφηγηματικά στοιχεία των βιντεοπαιχνιδιών. Ήταν επίσης μια δεκαετία κατά την οποία χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών ήρθαν στη ζωή στις κινηματογραφικές οθόνες. Το Mario Brothers, το Street Fighter και το Mortal Kombat ήταν μερικά από τα ιαπωνικά βιντεοπαιχνίδια που μετατράπηκαν σε ταινίες μεγάλου μήκους του Χόλιγουντ.

Ήταν τα βιντεοπαιχνίδια της δεκαετίας του ’80 και του ’90 που ενέπνευσαν τη συνεχή ανάπτυξη των video slots στη βιομηχανία των καζίνο, και ακόμη και τα online παιχνίδια Ρουλέτας που απολαμβάνουμε σήμερα αντλούν τις ρίζες τους από την τεχνολογία και την εξέλιξη των βιντεοπαιχνιδιών.

2000 — Σκαμπανεβάσματα

Το πρώτο μισό της πρώτης δεκαετίας του 2000 είδε τη βιομηχανία παιχνιδιών της Ιαπωνίας να βασίζεται στις επιτυχίες των 90s της με sequels, νέες κονσόλες και πολλά άλλα. Ωστόσο, ενώ τα γούστα των παιχνιδιών των δυτικών και των ιαπωνικών βιντεοπαιχνιδιών είχαν αλληλοεπικαλυφθεί στο παρελθόν, η τοπική αγορά gaming της Ιαπωνίας άρχισε να πατά στα δικά της πόδια.

Το Super Mario Bros. γοήτευσε το κοινό των παικτών σε Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου στη δεκαετία του ’80 και του ’90. Από την άλλη πλευρά, καθώς τα video games άρχισαν να αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο ειδικά για το ιαπωνικό κοινό, ένα πιο περιορισμένο δυτικό κοινό απολάμβανε τα ιαπωνικά βιντεοπαιχνίδια της δεκαετίας του 2000.

Οι πωλήσεις επηρεάστηκαν, και οι προγραμματιστές σύντομα συνειδητοποίησαν ότι θα χρειαζόταν να προσαρμόσουν τα βιντεοπαιχνίδια τους για να προσελκύσουν ένα κάπως ευρύτερο δυτικό ακροατήριο, αν η βιομηχανία επρόκειτο όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ευδοκιμήσει. Το 2018, η ιαπωνική βιομηχανία gaming αξίζει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με περισσότερα από τα μισά από αυτά να είναι συμβολή του mobile gaming.

Σημαντικά Ιαπωνικά Βιντεοπαιχνίδια

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά βιντεοπαιχνίδια που κυκλοφόρησαν στην ιαπωνική βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών είναι:

  • Super Mario Bros.
  • Pac-man
  • Space Invaders
  • Pokémon
  • Street Fighter
  • The Legend of Zelda
  • Sonic the Hedgehog

Αυτοί οι εμβληματικοί τίτλοι έχουν διαμορφώσει τον κόσμο του gaming και, ακόμη και χρόνια μετά την κυκλοφορία τους, εξακολουθούν να είναι αντικείμενο σεβασμού και απόλαυσης.

Πηγή εικόνας:

https://pixabay.com/en/mario-luigi-figures-funny-colorful-1558012/

YouTube: