Εξαιρετικά Δωρεάν Διαδικτυακά Μαθήματα από Πανεπιστήμια

Τα Πανεπιστήμια φέρνουν τις σπουδές στο διαδίκτυο
Πηγές: Pixabay

Τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο ρίχνουν την εικόνα του βαρετού θεσμού του οποίου η ποιοτική εκπαίδευση είναι προνόμιο μόνο των λίγων τυχερών. Με αυτόν τον τρόπο, δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα life hacks που έχει υπάρξει ποτέ: Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα.

Περισσότερα από 800 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Σουηδία και σε πολλές άλλες χώρες δημιούργησαν βραχυπρόθεσμα και ατομικά μαθήματα σε μια απίστευτη ποικιλία θεμάτων. Τα περισσότερα από αυτά τα μαθήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας με το δικό του ρυθμό είναι ελεύθερα, αν και όταν πρόκειται για μαθήματα με πιστοποιητικά, τα πιστοποιητικά πρέπει να πληρώνονται.

Λίγοι αμφισβήτησαν τις δυνατότητες του Internet για εκπαίδευση όταν επηρέασε για πρώτη φορά τον κόσμο στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ενώ έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τότε, ο αυξανόμενος αριθμός δωρεάν online πανεπιστημιακών μαθημάτων είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς  τρόπους πραγματοποίησης αυτών των δυνατοτήτων μέχρι στιγμής.

Βήματα για Αυτοβελτίωση

Η εκπαίδευση είναι ένα κλειδί που μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες σε εκπληκτικές ευκαιρίες. Ωστόσο, σε πολλά μέρη, το κόστος, η απόσταση, ο περιορισμένος χώρος και οι αυστηρές απαιτήσεις εισόδου που οδηγούσαν στην  πρόσβαση μόνο σε ένα σχετικά χαμηλό αριθμό τυχερών φοιτητών.

Τα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα που προσφέρονται από διάφορα ιδρύματα δεν προσφέρουν πτυχία ή διδακτορικά σε εκείνους που τα ολοκληρώνουν με επιτυχία, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Πολλά είναι πάρα πολύ πρακτικά, ιδιαίτερα εκείνα που προσφέρονται από τμήματα επιχειρήσεων και τεχνολογίας των πληροφοριών. Προσφέρουν αρκετές πληροφορίες ώστε να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά- και ποιος ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει;

Όπως και η αφιέρωση χρόνου στην τελειοποίηση της στρατηγικής του blackjack μπορεί να έχει αποτελέσματα που αλλάζουν τη ζωή, λίγες ώρες σε ένα δωρεάν πανεπιστημιακό μάθημα για μερικές εβδομάδες θα μπορούσαν να αλλάξουν τη τροχιά της ζωής ενός ατόμου.

Πραγματικά Μαθήματα, Πραγματική Εκπαίδευση

Ανταλλαγή πραγματικής με διαδικτυακή αποφοίτηση
Πηγές: Pixabay

Τα δωρεάν διαδικτυακά πανεπιστημιακά μαθήματα έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια και η τάση κερδίζει δυναμική. Καθώς συμβαίνει αυτό, όλο και περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα συμμετέχουν.

Μεταξύ των αναγνωρισμένων φορέων που προσφέρουν τα μαθήματα είναι τα πανεπιστήμια της Σουηδίας, του Λονδίνου, του Χάρβαρντ, του Γέιλ, του Στάνφορντ, του Πεκίνου, του Εδιμβούργου, του Κέιπ Τάουν, της Γενεύης, της Μελβούρνης, του Παρισιού-Σακλάι, της Κολομβίας, της Κοπεγχάγης και της Βαρκελώνης καθώς και το Μουσείο της Σύγχρονης τέχνης, το Μουσικό Κολλέγιο Μπέρκλεϊ και το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. Τα μαθήματα μπορεί να είναι σύντομα, αλλά είναι καλής ποιότητας. Δεν υπάρχει διδακτορικό δίπλωμα μεταφυσικής από ένα μη αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο.

Μεταξύ αυτών που ανακοινώθηκαν πρόσφατα μέχρι το τέλος του περασμένου έτους είναι τα εξής μαθήματα: Αλγόριθμοι: Σχεδιασμός και Ανάλυση στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Προσβάσιμο Gamification για Επιχειρήσεις στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, Προγραμματισμός Διαδικτυακών Εφαρμογών σε PHP του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Διεθνές Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου: Φτιάξτε το Πρώτο σας Παιχνίδι Εικονικής Πραγματικότητας,  Σχεδιασμός βιντεοπαιχνιδιών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Rochester: Ομαδική Εργασία και Συνεργασία, Διασκεδάζοντας με τους Πρώτους Αριθμούς του Πανεμπιστημίου του Κυότο, η Πρόκληση για το Κλίμα και την Ενέργεια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, και Μετά την Αραβική Άνοιξη- Δημοκρατικές Φιλοδοξίες και Κρατική Αποτυχία από το  Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Πού να Βρείτε Μαθήματα

Τα δωρεάν μαθήματα online από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να βρεθούν με διάφορους τρόπους. Τα ιδρύματα που έχουν να προσφέρουν μαθήματα τα συμπεριλαμβάνουν στους ιστοτόπους τους, και υπάρχουν ιστότοποι που απαριθμούν μαθήματα που προσφέρονται από διάφορα πανεπιστήμια, κολέγια και σχολεία.

Μερικούς από τους πιο δημοφιλείς ιστοτόπους μεταξύ των Σουηδών που έχουν ανακαλύψει τα οφέλη της μάθησης στο διαδίκτυο χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα λεπτό περιλαμβάνουν τα Coursera, Udemy, Khan Academy, Academic Earth, Open Culture Online Courses, Alison και edX.

Γιατί να Μάθετε Διαδικτυακά

Εκτός από τις πιθανές ευκαιρίες αυτοβελτίωσης, απασχόλησης, επιχείρησης ή της  περαιτέρω εκπαίδευσης που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη δωρεάν διαδικτυακή εκμάθηση, υπάρχουν και άλλοι σοβαροί λόγοι για να αξιοποιηθεί πλήρως αυτό το life hack.

Τα μαθήματα είναι σύντομα και για τον προσωπικό ρυθμό του καθενός, είναι σχετικά με τη σημερινή πραγματικότητα και έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολα προσβάσιμα σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Δεν υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις για ταξίδια και δεν υπάρχει πιθανότητα να καθίσετε δίπλα σε ενοχλητικούς μαθητές. Η πρόσβαση σε ποιοτικά υλικά μάθησης δεν ήταν ποτέ τόσο βολική.

Πηγές έρευνας: