Βασικές Αρχές Επιβίωσης: Πώς Να Γίνετε Πιο Παραγωγικοί

Γίνετε πιο παραγωγικοί
Πηγή: Pixabay

Η αλλαγή του τρόπου ζωής μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μια καλή όμως αρχή θα ήταν να σταματήσουμε να είμαστε συνέχεια απασχολημένοι και, αντί αυτού, να γίνουμε πιο παραγωγικοί. Ο στόχος είναι υψηλός, αλλά αξίζει τον κόπο: Λιγότερη σπατάλη δυνάμεων, μεγαλύτερο και καλύτερο αποτέλεσμα. Υπάρχουν βέβαια πολλοί τρόποι για να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο παραγωγικοί, και αυτοί δεν έχουν σχέση πάντα με την ποιότητα εργασίας μας!

Η Πρώτη Απόφαση

Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε, τόσο καλύτερα. Αλλά αυτό στην πράξη μεταφράζεται ως «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Για παράδειγμα, αν ξυπνάμε λίγη ώρα νωρίτερα το πρωί, θα έχουμε τον απαραίτητο χρόνο να οργανωθούμε καλύτερα ώστε να ολοκληρώσουμε κάποιες εκκρεμότητες που αφήνουμε πάντα για αύριο. Μπορεί να αφορούν πολύ σημαντικά θέματα. Ωστόσο, ενώ μας βασανίζουν στο μυαλό μας, δεν αποφασίζουμε να δώσουμε λύση ή να τηρήσουμε τις απαραίτητες προθεσμίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερο άγχος και οικονομικό κόστος.

Θα μπορείτε όμως να εκμεταλλευτείτε την πρωινή έγερση για να αφιερώσετε περισσότερη ώρα και για τον εαυτό σας, για πρωινή άσκηση ή διαλογισμό. Επίσης για σωματική φροντίδα, καλλωπισμό και υγιεινή. Η εικόνα που θα αποπνέετε στους άλλους θα βελτιωθεί σημαντικά και αυτό θα επιτευχθεί απλά και μόνο επειδή πήρατε την απόφαση να εφαρμόσετε ένα καλύτερο πρόγραμμα στη ζωή σας, μια πιο παραγωγική ρουτίνα. Η οργάνωση του χρόνου μας και η παραγωγική αξιοποίησή του είναι η πρώτη και σημαντικότερη απόφαση που πρέπει να πάρουμε αν θέλουμε να δούμε άμεσα και απτά αποτελέσματα που θα βελτιώνουν την καθημερινότητά μας αλλά και θα ανοίγουν δρόμους για εξέλιξη.

Ενημέρωση και Ανανέωση

Αν μπορεί να θεωρηθεί κάτι ως ο νούμερο ένα εχθρός της παραγωγικότητας τότε θα λέγαμε πως είναι η εμμονή σε παλιές, αναποτελεσματικές και μη αποδοτικές πρακτικές που μάλλον έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Το παραδοσιακό δεν ταυτίζεται βέβαια με τις κακές επιδόσεις και τη χαμηλή ποιότητα. Αλλά η εξέλιξη και η αναγέννηση θα πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία.

Μάθετε να είστε μόνιμα στην αναζήτηση νέων, βελτιωμένων και οικονομικών μεθόδων που θα σας βοηθούν να αντιμετωπίζετε πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πιο φθηνά τα προβλήματα: από τις κοινές καθημερινές υποχρεώσεις και καθήκοντα, μέχρι προκλήσεις που απαιτούν πνευματική προσήλωση. Αν ο τρόπος που χειρίζεστε πρόσωπα και πράγματα ανήκει στο παρελθόν, καλό θα κάνετε να τον αφήσετε εκεί. Κάθε μέρα, παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες για να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα. Ή ακόμη καλύτερα, για να προχωρήσετε σε μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές που με το πέρασμα του χρόνου θα σας έχουν ανανεώσει και θα σας έχουν αναβαθμίσει.

Ας αναλογιστούμε επίσης μια αλήθεια. Όσο πιο παραγωγικοί είμαστε, τόσο πιο γρήγορα και πιο σωστά θα ολοκληρώνουμε όσα έχουμε αναλάβει. Κατά συνέπεια, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχουμε για να αφιερώνουμε στους δικούς μας ανθρώπους και για να κάνουμε πράγματα που μας διασκεδάζουν και μας χαλαρώνουν. Είτε πρόκειται για διασκέδαση στο αγαπημένο μας καζίνο παίζοντας κουλοχέρη ή άλλα παιχνίδια, είτε για μια βόλτα στην παραλία, είτε για να δούμε μια ταινία στον κινηματογράφο. Όταν τα πράγματα έχουν γίνει όπως πρέπει και με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια, τότε υπάρχει διαθέσιμος χρόνος. Αν όχι, όλη μας τη ζωή δεν θα προλαβαίνουμε να κλείνουμε εκκρεμότητες!

Αντιμετώπιση ΒήμαΒήμα

Εδώ ισχύει μια παλιά παροιμία που λέει πως ο καλύτερος τρόπος για να φας έναν ελέφαντα είναι μπουκιά-μπουκιά. Συχνά αντιλαμβανόμαστε σαν αξεπέραστο εμπόδιο όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε για να ολοκληρώσουμε κάτι. Αυτό μας αποθαρρύνει και μας δημιουργεί πίεση, με αποτέλεσμα να επικρατούν αποφάσεις αναβλητικότητας. Κανένας δεν θέλει να αισθάνεται άσχημα και προτιμά να μην αναλάβει καθόλου ένα έργο παρά να αντιμετωπίσει τη δύσκολη διαδικασία ολοκλήρωσής του. Ακόμη και αν τα οφέλη είναι προφανή. Αναλύοντας όμως αυτά που έχουμε να κάνουμε σε μικρότερα καθήκοντα και υποχρεώσεις, τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα και σαφή. Δεν μένει παρά ο προγραμματισμός για να πραγματοποιηθούν τα επιμέρους βήματα.

Διαχειριστείτε τον χρόνο σας για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα
Πηγή: Pixabay

Ξεφύγετε από την Παγίδα της Ανησυχίας

Είναι αλήθεια πως ο εαυτός μας είναι μερικές φορές ο χειρότερος εχθρός μας. Όταν κάτι αρχίζει να μας απασχολεί στη δουλειά ή αλλού, θα πρέπει να έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα μας με τους οποίους θα μπορούμε να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες και τον προβληματισμό μας. Άνθρωποι που θα είναι σε θέση να μας συμπαρασταθούν πραγματικά και που θα μπορούν να μας απελευθερώσουν από την πίεση και το άγχος που νιώθουμε. Ιδανικά, θα είναι κάποιος που θα μπορεί να δώσει μια νέα προοπτική στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, να μας ενδυναμώσει και να μας εμψυχώσει. Ακόμη και αν αυτός ο «τέλειος» άνθρωπος δεν υπάρχει κοντά μας, βοηθά όταν εξηγούμε το πρόβλημα σε έναν τρίτο. Το μυαλό μας απεγκλωβίζεται από τα αδιέξοδα και αντιλαμβάνεται καλύτερα τις καταστάσεις. Μόνο και μόνο επειδή συνομιλήσαμε με κάποιον για το θέμα, η λύση παρουσιάζεται μπροστά μας.

Η Δύναμη της Θετικής Σκέψης

Είναι αλήθεια πως αποκτούμε τις συνήθειες του περιβάλλοντός μας. Ακόμη και αν δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, αυτό που συμβαίνει είναι πως αρχίζουμε και βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω μας. Αν αυτοί που συναναστρεφόμαστε καθημερινά έχουν υψηλούς στόχους, οράματα και θετική σκέψη, τότε και εμείς θα κλίνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι πιο εύκολο λοιπόν να γινόμαστε καλύτεροι όταν επιλέγουμε να είμαστε με τους καλύτερους. Με ανθρώπους που θα έχουν θετική επιρροή στην ψυχολογία μας, που μας ταιριάζουν και μας βοηθούν άμεσα ή έμμεσα να γινόμαστε πιο παραγωγικοί. θα διαπιστώσουμε πως τα πράγματα έχουν μπει σε κάποια σειρά και τα προβλήματα λιγοστεύουν και λύνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Η επένδυση στη δύναμη της θετικής σκέψης είναι μια από τις σημαντικότερες επιλογές που πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας και δεν θα πρέπει να την υποτιμούμε.

Πηγές: